Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Στις φλόγες και πάλι η Αττική

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δύο τα μέτωπα της φωτιάς στον Κάλαμο -Πέφτουν οι άνεμοι
Διετάχθη προκαταρτική εξέταση - Ενδείξεις για εμπρησμό από αμέλεια

Σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι και Μικροχώρι Καλάμου, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εθελοντές, ενώ ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες το μεσημέρι δημιουργεί η μείωση της έντασης των ανέμων στην περιοχή. Εν τω μεταξύ προκαταρτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φωτιές στην Αττική είναι έργο εμπρηστών ή αποδίδονται σε αμέλεια κάποιων, διετάχθη από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου.

Όπως έκανε γνωστό ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, που επισκέφτηκε τον τόπο της φωτιάς, δύο είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε εξέλιξη, όπου θα συνεχίσει όλο το βράδυ η επιχείρηση κατάσβεσης. Και τα δύο είναι σε δύσβατη περιοχή, ανάμεσα σε χαράδρες. Το ένα μέτωπο βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αγκώνα και το άλλο μεταξύ Μικροχωρίου και Βαρνάβα.

Σοβαρές ενδείξεις για το ότι η πυρκαγιά στον Κάλαμο ξεκίνησε από εμπρησμό λόγω αμέλειας εκφράζουν στελέχη της Πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς σημειώνεται ότι υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για κατοίκους οι οποίοι πραγματοποιούσαν στην περιοχή θερινές εργασίες.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών εστιών σε μία ημέρα που οι άνεμοι έπνεαν πολύ ισχυροί και κοντά σε περιοχές με οικοδομική ανάπτυξη, ενισχύει τις υποψίες ότι η φωτιά που ξεκίνησε από το Μικροχώρι Καλάμου δεν οφειλόταν σε φυσικά αίτια.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή είχε προγραμματιστεί για σήμερα συναυλία που διοργάνωναν οι φορείς και οι κάτοικοι του Γραμματικού, που ζητούν να σταματήσει άμεσα η κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις
Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις, καθώς με τη δύση του ήλιου, σταμάτησαν οι επιχειρήσεις από αέρος. 340 πυροσβέστες, 60 οχήματα, 20 υδροφόρες των δήμων, 65 στρατιώτες και ομάδες εθελοντών θα παραμείνουν στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι απότομες μεταβολές στην κατεύθυνση και στην ένταση των ανέμων οδήγησαν στην επέκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Μικροχώρι.

Υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες για να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φτάσει στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ ομάδα πυροσβεστών κατάφερε να απεγκλωβίσει τις μοναχές. Επίσης σύμφωνα με την πυροσβεστική αρκετά σπίτια έχουν υποστεί υλικές ζημιές από τη φωτιά. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία τόσο στην επαρχιακή οδό Καπανδριτίου-Βαρνάβα όσο και στην περιφεριακή οδό του Βαρνάβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin