Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

«Δεν υπάρχει πολυτέλεια για ολιγωρία» στα Οινόφυτα

Την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ασφαλή υδροδότηση των Οινοφύτων σχολιάζει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος ηγείται της Κίνησης Πολιτών για το Πρόβλημα του Ασωπού και ασχολείται εντατικά με το θέμα από το 2000. Όπως υπογραμμίζει: «Όταν προέκυψε το θέμα, πριν από τρία χρόνια, αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι η περιφέρεια παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και χρεώνει το κόστος στους ρυπαίνοντες, έτσι ώστε να γίνουν έργα με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ο τότε υπουργός μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στους δημάρχους για να φτιάξουν μικρά ταχυδιυλιστήρια, για να τροφοδοτείται ο κάθε οικισμός με καθαρό νερό. Οι δήμαρχοι με τους εργολάβους έκαναν τα έργα μισά, λειτουργούσαν λάθος, χωρίς εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγυημένη ποιότητα νερού σε εικοσιτετράωρη βάση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκε στις 14/7/2010».

«Σήμερα λοιπόν, το υπουργείο, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, και αντιμετωπίζοντας την άρνηση των δημάρχων να συνεργαστούν, πήρε αυτή την απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΥΔΑΠ, πριν από ένα μήνα, εξήγγειλε ότι είναι διαθέσιμη να δώσει τεχνογνωσία και να αναλάβει την λειτουργία των διυλιστηρίων των Οινοφύτων, ο δήμαρχος έκανε ένα μήνα να απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόταση, γεγονός που κατήγγειλε και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη» προσθέτει ο πατήρ Ιωάννης.

Σχετικά με την οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή και για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής, σημειώνει: «Πλήρης αποκατάσταση στο οικοσύστημα της περιοχής είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη γενιά τη δικιά μας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μπουν τα θεμέλια για να γίνει η περιοχή μας ασφαλέστερη και πιο φιλόξενη περιβαλλοντικά». Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως: Διακοπή της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, εξορθολογισμός της αδειοδότησής τους και της λειτουργίας τους, και αυστηρός έλεγχος».

«Η πολιτεία πρέπει να καταδείξει αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση έτσι ώστε τα κόστη της αποκατάστασης -του υδροφόρου ορίζοντα, των γιατρών που θα μας φροντίζουν, των διυλιστηρίων- να τα χρεωθούν οι ρυπαντές, που δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και το ίδιο το κράτος, αφού έχουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, που αποτελούν τεράστια πηγή ρύπανσης για τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντά μας».

Σχολιάζοντας την έκθεση της κ. Λινού, τονίζει ότι «το υπουργείο Υγείας παραμένει απόν» και ζητά από το ίδιο υπουργείο «να έρθει να φροντίσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, υγεία του κόσμου».

Σύμφωνα με τον πατήρ Ιωάννη, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ολιγωρία αφού, «ο χρόνος που κυλάει είναι υπέρ των ρυπαντών. Το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ το οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θέλουμε το κράτος, με όλες του τις δυνάμεις, με γιατρούς και με μηχανήματα, να έρθει στην περιοχή και να μας φροντίσει».

πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin