Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ασωπός: καρκίνος στο νερό και βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα

οι “νέες” ενδείξεις από την ομάδα της Prolepsis σχετικά με τον Ασωπό, καμία έκπληξη δεν μπορούν να μας προκαλέσουν [βλ σχετικά ερωτήματά μου στο λινκ 1, ερωτήματα που έχω θέσει στην Πολιτική Ηγεσία σε Υπ. Υγείας και ΥΠΕΚΑ αλλά παραμένουν ακόμα αναπάντητα].
Το ζητούμενο σήμερα ΔΕΝ είναι να μάθουμε πόσο έχει αυξηθεί ο καρκίνος στα Οινόφυτα, αν σκοτώνει το εξασθενές χρώμιο ή αν εκεί παράγεται κόικκινος καπνός από κάποια [ταυτοποιημένα από το ΙΤΑΠ] φουγάρα!

Το ζητούμενο σήμερα …είναι μόνο τούτο: μέχρι πότε η Ελληνική Πολιτεία θα παραμένει αδρανής στην Τραγωδία του Ασωπού;
Μέχρι πότε η κ. Καραβασίλη απλά θα τονίζει την ανάγκη για καθαρό νερό από το Μόρνο αλλά θα ξεχνά εκκωφαντικά την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” ;

Μέχρι πότε η κ. Μπιρμπίλη θα νομίζει ότι εξασθενές και ολικό χρώμιο είναι δύσκολο να διαχωρισθούν; Και θα αντιμετωπίζει με την ίδια ελαφρότητα και επιστημονική ένδεια και τον Ασωπό αλλά και την Μεσσαπία στην Εύβοια;

Μέχρι πότε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα αγνοεί το νερό;

Μέχρι πότε θα περιμένουμε τον ΕΦΕΤ και την κ. Μπατζελή να αναγνωρίσει το πρόβλημα των βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα-βολβούς που παράγονται στην περιοχή;
Μετρήσεις μας -που θα παρουσιάσουμε στο συνέδριο 7th Aegean Analytical Chemistry Days [AACD 2010] θα αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως δεν αρκεί, Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ανδρέα Ανδρεαδάκη και Τίνα Μπιρμπίλη, να φέρετε καθαρό νερό από το Μόρνο αλλά σε συνεργασία με την Κατερίνα Μπατζελή και τον Ιωάννη-Γεώργιο Νυχά (νυν πρόεδρος ΕΦΕΤ) να δείτε το διατροφικό πρόβλημα που έχει προκύψει από την ρύπανση της περιοχής και έχει γίνει πλέον πανελλήνιο πρόβλημα μιας και όλη η Ελλάδα τρώει καρότα…Ασωπού…

Στα εργαστήρια Χημείας Τροφίμων και Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια ερευνητικό πρόγραμμα για την πλήρη ανάλυση των πιο σημαντικών βαρέων μετάλλων σε όλα τα τρόφιμα-βολβούς που προέρχονται από την Θήβα και την Μεσσαπία. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις (καρότα με συγκέντρωση Ni 595 μg/kg και κρεμμύδια με συγκέντρωση Ni 550 μg/kg, Athens News, 20.3.2009) δείχνουν ένα μεγάλο διατροφικό πρόβλημα. Για το νικέλιο η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη είναι 200 μg για παιδιά μέχρι 3 ετών, 300μg για παιδιά 4-8 ετών, 600μg για παιδιά 9-13 ετών και 1000μg για άτομα μεγαλύτερα των 13 ετών. Με δεδομένη την πρόσληψη νικελίου μέσω της συνολικής διατροφής (και όχι μόνο μέσα από τα τρόφιμα-βολβούς), τα τρόφιμα-βολβοί από την Θήβα είναι μια «πλούσια» πηγή νικελίου, ίσως πέρα του δέοντος! Πρέπει να σημειώσουμε ότι υψηλά επίπεδα νικελίου προκαλούν αλλεργίες και δερματίτιδες και τέτοια περιστατικά παρατηρούνται ήδη στην Μεσσαπία!

Δεν είναι πλέον υπερβολή να μιλάμε για επινικελιομένα καρότα! Είναι πλέον φανερό ότι τα βαρέα μέταλλα περνούν από το νερό στα τρόφιμα! Αν και η μέχρι σήμερα νομοθεσία δεν θεσπίζει ανώτατα όρια για το Cr και το Ni στα τρόφιμα, πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα της περιοχής με τόσο αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων; Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα επιστημονικών δεδομένων και υπεύθυνης πληροφόρησης των αγροτών και των καταναλωτών. Μόνο αν αναλύσουμε και συσχετίσουμε τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων στο νερό των γεωτρήσεων, στο έδαφος των χωραφιών όπου παράγονται τα τρόφιμα-βολβοί καθώς και στα τελικά τρόφιμα μπορούμε να πληροφορήσουμε αξιόπιστα και υπεύθυνα τους αγρότες και τους τελικούς καταναλωτές. Κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει η συντεταγμένη πολιτεία εδώ και τρία χρόνια που γνωρίζει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Είναι άμεση ανάγκη να συνεργαστούμε οι επιστήμονες και οι αγρότες ώστε να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Εδώ, διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία και το μέλλον των παιδιών μας.

Από την πλευρά του, ο «ρασοφόρος» ακτιβιστής παπα-Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος είχε αποκαλύψει το έγκλημα που συντελείται στον Ασωπό ποταμό, δηλώνει μετά τη δημοσιοποίηση της επιδημιολογικής μελέτης ότι «για χρόνια φωνάζαμε ότι οι κάτοικοι εμφάνιζαν διάφορες μορφές καρκίνου αλλά κανένας δεν μας άκουγε. Τώρα έρχεται η επιστήμη να επιβεβαιώσει τους φόβους μας». Και προσθέτει: «Μένει να δούμε πώς θα επέμβει το κράτος. Θέλουμε κρατική παρέμβαση για ολοκληρωμένη φροντίδα και προστασία της υγείας μας».

πηγή: Yannis Zabetakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin