Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα

ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξακολουθούν να κινούνται με βήματα χελώνας για την προστασία της υγείας του λαού από το εξασθενές χρώμιο, παρότι οι επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν την επικινδυνότητά του και ότι - τουλάχιστον στα Οινόφυτα - οι καρκίνοι «θερίζουν». Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ με την οποία γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε ένα αυστηρό χωριστό όριο συγκέντρωσης στα νερά του Ασωπού για το εξασθενές χρώμιο (3 μικρογραμμάρια ανά λίτρο). Ωστόσο, το υπουργείο εξακολουθεί να μην τολμά να κατεβάσει το όριο συγκέντρωσης και για το πόσιμο νερό, που παραμένει στα 40 - 45 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή 15 φορές υψηλότερη, προφανώς για να μη θίξει τα συμφέροντα των εταιρειών που εμπορεύονται το νερό.
Για άλλη μια φορά το ΥΠΕΚΑ υπόσχεται ότι θα επεξεργαστεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, «την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διακριτή αναφορά σε όριο για το εξασθενές χρώμιο», ωστόσο παραπέμπει το θέμα στο μέλλον και αφού διοργανώσει διεθνή συνάντηση εμπειρογνωμόνων τον προσεχή Οκτώβρη...
Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης και στο ζήτημα των υπόλοιπων μέτρων προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με καθαρό νερό από το Μόρνο τροφοδοτούνται μέχρι τώρα μόνο τα Οινόφυτα, ενώ για τις άλλες περιοχές που τροφοδοτούνται με προβληματικό νερό τα απαιτούμενα έργα (αναβάθμιση διυλιστηρίου Οινοφύτων και αγωγοί μεταφοράς) δεν έχουν ακόμη ούτε καν δημοπρατηθεί.
Επίσης, με αργά βήματα προχωρά και η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα μέτρα αντιρρύπανσης της περιοχής, αφού η ίδια άλλωστε δίνει παράταση στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό με τα υγρά τους απόβλητα να διατηρήσουν τα όρια συγκέντρωσης και απόρριψης που έχουν μέχρι τώρα ως το τέλος του 2011. Αλλωστε όπως αναφέρει και η χτεσινή ανακοίνωση «για την υλοποίηση των δράσεων που απαιτούνται, το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τις βιομηχανίες της περιοχής», δηλαδή με αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού και την υπόθαλψη της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων...

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin