Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγουμε τις Λεωφόρους της Ανατροπής

Η πανελλαδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη έγινε μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και γλυκιάς κούρασης και παρόλο το 10ώρο ταξίδι των μελών των επιτροπών από τις Αφίδνες στη Θεσσαλονίκη και την πολύωρη πεζοπορία τους στην ανεξάρτητη πορεία της Καμάρας είχαν την δύναμη για μια πολύωρη συνάντηση το πρωί και άνοιγμα για δεύτερη φορά των διοδίων στα Μάλγαρα το μεσημέρι της Κυριακής.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες μόνο, ( καθώς η πρόταση για την καμπάνια έγινε στις επιτροπές μόλις τον 15Αύγουστο ), η «Πάμε ΔΕΘ - σηκώστε τις μπάρες» αποτέλεσε μια κινητοποίηση που υλοποιήθηκε με απίστευτη και πρωτόγνωρη μαζικότητα και αυθόρμητο συντονισμό και αγκαλιάστηκε, υποστηρίχθηκε και διαμορφώθηκε από εκατοντάδες πολίτες σε όλη την χώρα.

Χωρίς την συμμετοχή όλων αυτών των ανδρών και γυναικών η πρόταση για αυτοκινητοπομπή ενάντια στα διόδια δεν θα γινότανε πραγματικότητα. Αυτό το γεγονός μας χαροποιεί όλους και αποδεικνύει το βάθος, την μαζικότητα και την άμεσοδημοκρατική μορφή του κινήματος των πολιτών ενάντια στα διόδια.

Την Κυριακή το πρωί στο κοινωνικό χώρο Μικρόπολις στην Θεσσαλονίκη φιλοξενούμενοι της συνέλευσης Θεσσαλονίκης «ελεύθεροι δρόμοι χωρίς διόδια» έγινε συνέλευση με παρουσία μελών των επιτροπών αγώνα κατοίκων , πολιτών και εργαζόμενων Βόρειας Αττικής και Ευβοϊκού , Επιτροπές αγώνα Κεντρικής Αθήνας, Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στα διόδια Βορείων προαστίων, Επιτοπές αγώνα ενάντια στα διόδια από τον Μώλο Φθιώτιδας, Επιτροπή αγώνα Τραγάνα- Λοκρίδας, Πρωτοβουλία Δυτικής Αττικής «Ελεύθεροι δρόμοι- Ελεύθεροι χώροι» , Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής και Ευβοϊκού, κ.α. Χαιρετισμό έστειλαν και οι Επιτροπές αγώνα από την Μαγνησία και την Λάρισα.
Στην συνέλευση διαπιστώθηκε από όλους η μεγάλη επιτυχία της αυτοκινητοπορείας.

Αναφερθήκαμε στην αποδοχή από την κοινωνία του μηνύματος των επιτροπών ενάντια στα διόδια η οποία διαπιστώθηκε εκτός από την μαζική παρουσία και συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στην διαδρομή και στους σταθμούς των διοδίων, και από τους χιλιάδες επισκέπτες της ζωντανής αναμετάδοσης της πορείας στο Stop cartel TV.

Επισημάναμε την ανάγκη για περισσότερο πλάτεμα στην ελληνική κοινωνία της άρνησης πληρωμής των διοδίων και της μαζικοποίησης και δημιουργίας επιτροπών κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα ώστε να φτάσουμε στον τελικό σκοπό που είναι η πλήρης και ελεύθερη διακίνηση πολιτών και οχημάτων στην εθνική οδό. Συμφωνήσαμε όλοι ότι τα διόδια δεν είναι ξέχωρα αλλά αποτελούν κομμάτι της πολιτικής του μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και γι αυτό ο αγώνας μας ενάντια στα διόδια είναι και αγώνας αλληλεγγύης σε ανάλογα κινήματα και ενάντια στην πολιτική του μνημονίου και στο οικονομικό-πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση αυτή.

Υπήρξε πλούσια συζήτηση και οι περισσότεροι συμμετέχοντες πήραν ο καθένας με την σειρά του τον λόγο. Ακούστηκαν οι παρακάτω προβληματισμοί και προτάσεις, όπου αποτελούν την συζήτηση και διάλογο και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα συνέλευση που έγινε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη:

-Πρόταση να γίνει πανελλαδική συνέλευση του κινήματος των διοδίων με συγκεκριμένη ατζέντα ώστε να διαμορφωθεί η στρατηγική μας στο άμεσο μέλλον.

-Προβληματισμός για την προσπάθεια, από ορισμένους κύκλους και κόμματα, εκμετάλλευσης του κινήματος μας για στην προεκλογική περίοδο.

Πρόταση επ’αυτού να προβληθεί από το epitropesdiodiastop.blogspot.com ότι το κίνημα των επιτροπών ενάντια στα διόδια είναι ένα κίνημα που δεν αποτελεί την λεία για κανένα ψηφοθηρικό ή μικροπολιτικό σκοπό.

Ενημέρωση για την περίπτωση του δημάρχου Μώλου για προεκλογική δημαγωγία με υποσχέσεις καρτών ελεύθερης διέλευσης στους κατοίκους και η αναποτελεσματικότητα στην πράξη της εφαρμογής μια τέτοιας υπόσχεσης.

Μετά από την πλούσια συζήτηση το συμπέρασμα ήταν ότι η πετυχημένη μάχη του «Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες!» αποδείχτηκε μια πολύτιμη εμπειρία σε όλα τα επίπεδα και έβαλε γερές βάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη του αγώνα μας.

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Επιτροπές αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων- Πανελλαδικό συντονιστικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin