Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χρώμιο 22.500 φορές πάνω από το όριο!

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια κατά 225 έως 22.500 φορές(!) εντόπισαν στον Ασπρόπυργο μετρήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Ξεκινά έτσι μόλις τώρα να σκιαγραφείται η εικόνα του «τέρατος» που εξέθρεψαν επί δεκαετίες στο Θριάσιο πεδίο η ανεξέλεγκτη δράση κάποιων επιχειρήσεων και η αδιαφορία των αρμοδίων. Οπως συμβαίνει και στον Ασωπό Βοιωτίας, συγκεντρώνεται εδώ μεγάλο μέρος βιομηχανικής δραστηριότητας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για το πού καταλήγουν τα απόβλητα των εργοστασίων. Επιπροσθέτως, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ («Ε» - «Βάλτος τοξικών σε σπίτια-μποστάνια» - 28/6/08), μέσα στα χωράφια πηγαίνουν άγνωστοι και πετούν βαρέλια με τοξικά απόβλητα, που μένουν εκτεθειμένα χωρίς κανείς να ασχολείται.


Οπως μας δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, μια πρώτη μέτρηση που εντόπισε εξασθενές χρώμιο έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ρέμα της Μαύρης Ωρας. «Προχωρήσαμε σε αλλεπάλληλες μετρήσεις και αρχίσαμε να ψάχνουμε από πού έρχονται τα απόβλητα που καταλήγουν στο ρέμα», λέει η κ. Δήμου. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύθηκε και η ρομποτική κάμερα που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ. Η προσπάθεια, όμως, δεν καρποφόρησε, καθώς το ρομπότ χάθηκε σε ένα δαίδαλο από αγωγούς και κλειστά φρεάτια. Εγιναν, όμως, 25 δειγματοληψίες υγρών και λάσπης και τα δείγματα στάλθηκαν για λόγους ταχύτητας και εμπειρίας στο Γενικό Χημείο Λιβαδειάς.

Στο πηγάδι συγκεκριμένης επιχείρησης βρέθηκε νερό όπου το εξασθενές χρώμιο ξεπερνά τα 450 μικρογραμμάρια ανά λίτρο! Υπενθυμίζεται ότι το όριο για το ολικό χρώμιο είναι 50, αλλά ειδικά για το εξασθενές, που είναι εξαιρετικά βλαβερό, υπάρχει δικαστική απόφαση (για την περιοχή Μεσσαπίας Ευβοίας), που θέτει ως όριο τα 2 μικρογραμμάρια (225 φορές κάτω), ενώ πέρυσι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας εισηγήθηκε ως αποδεκτό όριο τα 0,02 (22.500 φορές κάτω).

«Αποφασισμένη να βάλει τέρμα στην ασυδοσία», δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής. Επισημαίνει ότι στην περιοχή κατοικούν φτωχοί άνθρωποι, που ζουν καλλιεργώντας κηπευτικά, χωρίς να ξέρουν με τι τα ποτίζουν. Χρώμιο σε ποσοστό 9-10 μικρογραμμάρια βρέθηκε και στο έδαφος γύρω από γαλβανιστήριο. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή λειτουργεί και ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης, που αντλεί νερό από γεωτρήσεις και τροφοδοτεί εργοστάσια που επεξεργάζονται τρόφιμα.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin