Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πανάκριβο τίμημα από τα δηλητήρια

Κύριο άρθρο στην Ελευθεροτυπία

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ τίμημα πληρώνουν περιοχές της χώρας, οι οποίες επί δεκαετίες δέχονται τόνους δηλητηρίων από λύματα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Τις πετάνε ανεξέλεγκτα όπου βρουν ασύδοτες επιχειρήσεις και άλλοι ασυνείδητοι, που παραμένουν ασύλληπτοι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ παράδειγμα, ο ποταμός Ασωπός, αυτός ο κινούμενος βούρκος, που κουβαλά τα επικίνδυνα λύματα δεκάδων βιομηχανιών και έχει ρυπάνει τον κάμπο της περιοχής. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής.


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ από αυτή τη ρύπανση υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ζημιά εκτείνεται σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια, καθώς το σπουδαιότερο αγαθό, το νερό, έχει γίνει ακατάλληλο και μεγάλες περιοχές αναζητούν άλλες πηγές ή χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο ακόμη και για την ατομική καθαριότητα!

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αυτή έχει οδηγήσει τη χώρα σε καταδίκη από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ούτε αυτό φαίνεται ότι συγκίνησε ιδιαίτερα το ελληνικό κράτος. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία, που επιβάλλει στα κράτη-μέλη να φροντίζουν για την καλή κατάσταση των υδάτων, ισχύει από το 2000, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την ελληνική ατσιδοσύνη.

ΚΑΙ ΝΑ ήταν μόνο ο Ασωπός! Τώρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα δηλητήρια που έχουν κατακλύσει τη βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Αττικής. Στον Ασπρόπυργο εντοπίστηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που φτάνουν χιλιάδες (!) φορές πάνω από το όριο. Ενα «τέρας», που εξέθρεψαν επί δεκαετίες στο Θριάσιο Πεδίο η ανεξέλεγκτη δράση επιχειρήσεων και η κρατική αδιαφορία, αβελτηρία και ανικανότητα.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ που κάνει, στο σημερινό ρεπορτάζ της «Ε», η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Ακόμη και ένα εξειδικευμένο μηχάνημα, που επιστρατεύθηκε για να εντοπιστεί η πηγή των αποβλήτων, αποδείχτηκε ανίσχυρο, καθώς χάθηκε μέσα σε ένα δαίδαλο από αγωγούς και κλειστά φρεάτια!

ΕΝΑΣ τοξικός βάλτος υπάρχει δίπλα σε σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει ρυπανθεί ανεξέλεγκτα. Ανθρωποι που ζουν από την καλλιέργεια κηπευτικών δεν γνωρίζουν ότι τα ποτίζουν με νερό-δηλητήριο. Ενα ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης, που αντλεί νερό από γεωτρήσεις, τροφοδοτεί εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων!

ΛΙΓΑ χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα -στον Ασπρόπυργο και στον Ασωπό- συντελείται καθημερινά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας. Τώρα, όμως, όλα τα στοιχεία είναι επιβεβαιωμένα και σε γνώση όλων. Γι' αυτό δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το κόστος αυτού του εγκλήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι πολύ μεγάλο για να συνεχίσουν να το αγνοούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης.

ΕΙΝΑΙ καιρός για αποφασιστικές παρεμβάσεις και όχι για ποινές-χάδια, που αποθρασύνουν τους εγκληματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin